Projekt

POSUERE SED

Orci et accumsan sodales

 

Konstkuben

 

Knivsta nästa för Konstkuben!

 

25 augusti kl. 15 invigs Konstkubens nya plats och utställning i Knivsta. Konstnär är Henny Linn Kjellberg. Se information här>>

 

KRO/KIF Uppland har drivit projektet Konstkuben sedan 2014 med syfte att skapa en mobil konststation som turnerar runt i Uppsala län med varierande innehåll, tex samtal om konst, mindre utställningar, workshops för ungdomar mm, allt i samråd med respektive kommun. I första hand är det tänkt att konstkuben ska placeras i kommuner där det inte finns arenor för konsten. Målet är också att konstkuben placeras på ett sätt så att samtal, workshops och andra aktiviteter kan anordnast kopplat till kubens konstutställning, tex framför ett bibliotek alternativt en tom affärslokal. Konstkuben drivs sedan 2016 av Landstinget i Uppsala Län i samverkan med KRO/KIF Uppland och från och med 2017 ingår Konstkuben i ett treårigt anslag från Landstinget i Uppsala Län.

 

I september 2016 anlände konstkuben i Mehedeby i Tierps kommun. Utställande konstnärer var Narek Aghajanyan, Ali Ardalan och Ingvill Stille. Under de kommande sex veckorna fördes flera kvällssamtal i det närliggande missionshuset kring demokrati- och yttrandefrihetsfrågor med dramaturgen Suzanne Osten och Stig Dagermansällskapet, om yttrandefriheten för konstnärer med journalisten Niels Herbert och om gränser för yttrandefrihet med publicisten Bernt Jonsson och advokaten Percy Bratt. Vid fyra tillfällen hölls workshops inom måleri och filmanimation att erbjudas för ungdomar år av konstnären Ali Ardalan och mediepedagogen Anna Hazard.

 

Vi valde att samarbeta med Heby kommun i första omgången, 2014, och konstkuben blev mycket uppskattad. Utställare var ÅC Danell och Bengt Ander, båda verksamma i Heby, och kuben hade 1733 besökare. Gruppvisningar anordnades för skolor, boende för flyktingbarn och PRO.

 

Kontakta styrelsen om du vill veta mer!